Kefirde bol miktarda A , D , E , B1 , B12 ,K , PP vitaminleri ile Kalsiyum , Magnezyum , Fosfor , Flor ve Selenyum mineralleri bulunmaktadır.
Kefirdeki A vitamini:
Solunum ve sindirim organları ile böbrek,deri ve göz üzerinde güçlü destek sağlar. Yapı taşındaki beta karoten bağışıklık sistemini geliştiririr.
Görme, büyüme ve vücudun enfeksiyonlara karşı koruma rolü oldukça fazladır. Kemiklerin sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sisteminin düzenli işleyişinde önemli katkıları vardır. A vitamini eksikliği körlüğe neden olur. Ayrıca kuru ve sert deri, diş çürümeleri, mide ve bağırsak mukozalarında zayıflama, ülser ve ishal,saç dökülmesi, kaşıntı, mide bulantısına ve erkeklerde iktidarsızlığa yol açar.
Bağışıklık sisteminin en büyük destekçisi timus bezesini korur ve normal çalışmasını sağlar. Aşırı stres timus bezesinin çalışmasını durdurur.
Kefirdeki D vitamini:
İnce bağırsaklarda kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamirinde etkili olur. Raşitizm hastalığını önler.Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenler.
Yetersiz gıda alıpta fazla kalori yakanlar, menapoz döneminde olan, emziren ve hamile olan kadınlar, aşırı alkol alanlar, ağır yaraları ve yanığı olanlar D vitaminine daha fazla ihtiyaç duyarlar.
Artrit, sivilce, alkolizm, kistik fibrozis uçuk ve herpes zoster tedavisi ile kolon kanserinin önlenmesinde etkileri olduğu ileri sürülmektedir.
Kefirdeki E vitamini:
Radikal bir asittir. Bazı proteinlerdeki kimyasal maddeler ile oksijenin birleşiminden oluşur. Döllenme, kısırlığın önlenmesi ve cinsel fonksiyonların düzenli bir biçimde yürümesinde çok önemli rolü olan bir vitamindir.
Çok güçlü bir antioksidandır. Toksik maddelerin olumsuz etkilerini azaltarak dirlik ve kudret sağlayan E vitamini gençlik duygusunu güçlendirir.
E vitamininin üst solunum yolu enfeksiyonlarını ve gribi önleyebileceği yeni deneylerle ispatlanmıştır. Dirençli bir vitamin olarak tanınmaktadır. Karaciğerde, yağ dokularında, kalp, adale dokusu, testis, rahim, böbrek üstü bezi, beyin ve kanda depo edilir.
Kalbe yararlı olan HDL kolesterol oranını yükseltip, zararlı olan LDL kolesterolünü azaltır. Kaslar ve cilt sağlığı için çok önemli bir vitamindir.
Kefirdeki B vitaminleri:
Molekül yapılarında azot atomu vardır. Şekerin özümlenmesini ve dokuların yenilenmesini sağlar. Cilt parlaklığı ve deri gerginliği sağlar. Hücre yenilenmesine olumlu etki yapar.
B vitaminleri vücutta depolanmaz, günlük besinlerle her gün alınması gereklidir. Kansere karşı koruyucu meleklerdir. B vitamin eksikliği epitel dokuyu tahrip eder,tümör oluşumunu hızlandırır. B12 vitamin eksikliği meme kanserine yol açmaktadır. B12 vitamini çocuklarda görülen astımların tedavisinde yardımcı rol oynamaktadır.
Asetil kolin üretimini artırdığı için B 12 vitamininin Alzheimer hastalığında koruyucu olabileceği düşünülmektedir. HIV Pozitif (AIDS) hastalarının ve pernisiyöz anemi hastalarının tedavilerinde B12 vitamini verilmektedir. Sebzelerde B 12 vitamini bulunmaz.
Alkol B vitaminlerini öldürmektedir. Adeta yiyip bitirmektedir. Alkol tüketiminden sonra kaybedilen B vitaminleri alabilmek için mutlaka bol B vitaminli besinler(Süt ürünleri,özellikle kefir) ile beslenmek gerekir.
Kefirdeki K vitamini:
Asıl adı Naktakinon’dur. Menakinon organik bileşiktir. İnsan vücudu için olmazsa olmaz bir vitamindir. K vitamini kanın pıhtılaşmasında görev yapar. Eksikliği insanı ölüme götürür.
K vitamini insan vücudunun ihtiyaç duyduğu şekilde doğada bulunmaz.
İnsan vücudu bu vitamini kendi kullanabileceği, yani bir anlamda rafine etmesi gerekir. Ancak bu rafine işlemini insan vücudu yapamaz. Sindirim sistemindeki bazı özel bakteriler K vitamini üretmek için bir dizi işlem yapar ve insanın kullanabileceği hale getirir.
Kalın bağırsaktaki dost bakteriler(probiotikler) tam olmaları gerektiği yerde ve zamanında rafine işlemi yaparak K vitamininin kana karışmasını başarıyla yerine getirirler.
Cinsel gücü arttırmak için uygulanan tedavilerde K vitamini verildiğinde olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Romatizmal hastalıklarda K vitamini desteği verilmektedir. Anne sütü K vitamini açısından fakirdir. Oysa kefir K vitamini açısından tam bir enerji kaynağıdır.
Kefirdeki PP ya da B3 vitamini:
Günümüzde B 3 vitamini de denilmektedir. Vitaminler içinde en dayanıklısıdır. İnsan vücudu bunu triptofan isimli asitten üretebilir. Ayrıca karaciğerde az miktarda depolanabilir. Hücrelerin solunumunda hayati rol oynar.
Glikoz’dan enerji üretilmesinde anahtar görevi vardır. Yağ asitlerinin sentezinde etkilidir. Mide salgısını düzene sokar. Kandaki alyuvarları ve akyuvarları besler. Sinir sisteminin dostudur. Beynin sağlıklı çalışması için temel vitamindir.
İnsulin homonlarının üretimine katılır. Kan kolesterol ( Nikotinik asid formu) seviyesini ayarlar. PP vitamin eksikliğinde kolay yorulma, kolay sinirlenme, hazımsızlık, kusma, bulantı ile deride ışığa karşı hassasiyet,dilde yanma ve kızarma, ağız kokusu, unutkanlık baş gösterir.
Ekskliği uzun sürerse Pellegra 4D hastalığına yol açar.
Kefirdeki bulunan kalsiyum:
Kemik, diş ve tırnak gelişiminde önemli rol oynar. Kasların güçlenmesini arttırır. Büyüme dönemindeki çocuklar, ergenlik dönemindeki gençler, hamileler ve emziren kadınlar ile yaşlılar en çok kalsiyum ihtiyacı olanlardır. Kemik erimesine karşı ve menopoz döneminde kalsiyum alımı ile kombine edilen östrojenle çok iyi savunma oluşturulur.
Eğer kalsiyum besinlerden yeteri kadar alınmazsa vücut bu ihtiyacını kemiklerden temin eder. Buda kemikleri zayıflatır.Stres ve hareketsizlik kalsiyumu azaltır. Ayrıca diyet süt ürünlerinde yok denecek kadar azdır.
Kefirde bulunan magnezyum:
Bitki dünyasının demiridir. İnsan vücudundaki magnezyumun % 65’i kemik ve dişlerdedir. Kalan % 35 ‘i kan, doku ve diğer vücut sıvılarında yer alır. Beyin ve kalpteki dokularda daha yoğun bulunur. Kemik ve sindirim sistemindeki adalelerin kasıldıktan sonra gevşemelerini sağlar. Anti-Stres mineralidir.
Kalp damarlarının esnekliğine etki eder. Bu yüzden kalp krizlerini önleyici rolü oldukça fazladır. DNA üretiminde mutlak gereklidir.Hücrelerin enerji üretiminde anahtar rol oynayan ATP molekülünün sitokrom sistemine taşıdığı enerjiyi serbestleştirir.
Magnezyum eksikliği, halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk, göz kararması, uyku bozukluğuna yol açar. Ayrıca adale seğirmeleri ve titremeleri ile dalgınlık, hafıza zayıflığı, tansiyon yükselmesi, böbrek taşı ve doku kireçlenmelerine eğilimi arttırır. Aşırı yorulanlar, diyet yapanlar, kabızlık çekenler, idrar söktürücü, doğum kontrol hapı ve alkol kullananların gereksinimi daha fazladır.
Kefirde bulunan flor:
Dişleri asit etkisinden korur. Büyümeye etki yapar. Demirin emilini artırır. Kandaki alyuvar hücrelerinin üretimine katkı sağlar. Diş gelişiminde ve diş çürüklerinin önlenmesinde çok etkilidir.Flor, diş mine yapısı içine girer ve sürekli koruma sağlar. Flor eksikliğinde diş çürümeleri artar ve kemikler çabuk kırılır.
Kefirde bulunan fosfor:
Fosfor insan vücudunda kalsiyumdan sonra en çok bulunan bir elementtir. Vücut ağırlığının % 1 ‘ini oluşturur. Bu miktarın% 85’i kemik ve dişlerdedir.
Kemiklerden sonra en çok alyuvarlar denilen kırmızı kan hücrelerinde bulunur. Vücutta enerji olaylarının baş aktörüdür.Yağ ve karbonhidratların yakılmasında etkilidir. Genetik kodu taşıyan DNA ve DNA molekülündeki nükleik asit yapımında büyük rolü vardır.
Böbrekler aracılığı ile vücudun asit-baz dengesini korur. Adale ve kalp kasılmalarına karşı etkilidir.
Kefirde bulunan selenyum:
Kan hücrelerinin ve kromozomların yapısını güçlendirir. Ağır metallerden, zehirli kimyasal ve gazlardan vücudu korur. Sigara,alkol, civa,kadminyum,karbon gazları v.b. zararlıların etkilerini azaltır. Doğal olarak en çok anne sütünde ve inek sütünde bulunmaktadır. Başta prostat kanseri olmak üzere birçok kansere karşı en büyük savunucudur.
Tiroid bezlerinin normal işlemesinde önemli katkısı vardır. E vitamini ile birlikte hücre koruyucusu olarak çalışır. Erken yaşlanmayı engeller. Erkeklerde bulunan selenyumun yarısı üreme organlarında bulunur.
Fosfor ve kalsiyum ile diğer mineraller dengeli olarak vücuda alınmalıdır.
Kalsiyum olmadan fosfor, fosfor olmadan; başta B grubu olmak üzere bütün vitaminler işlevlerini yapamazlar.
Vitamin ve minerallerin nominal işbirliği yaptığı, mükemmel sinerji bileşimi doğal Simbiotik Güç sadece kefirde bulunmaktadır.
Kefirle ilgili diğer soru ve cevaplar
Kefir nedir?
Kefirin adını duydunuz ancak ne olduğu hakkında bir fikriniz yok mu? Kefir nedir başlığı altında tüm bildiklerimizi anlatttık.
Kefir kaç kalori?
Elbette hiç kalori değil ancak size kilo aldıracak kadar kalori değeri yüksek bir içecek de değil. Bakalım bir bardak kefirde kaç kalori varmış.
Kefir nereden geliyor?
Kefirin tarihini merak ediyorsanız sizin için cevapladık. Kefirin tarihi adlı cevabı okuyun.
Kefirdeki vitaminler
Kefir hep çok faydalı diyoruz peki kefir neden faydalı? İçinde yer alan vitaminlerden olabilir mi? Kefirdeki vitaminler başlığında fazlasını bulacaksınız.
Kefir haram mı?
Kefir içmenin dinen caiz olup olmadığı bize en çok sorulan soruların başında geliyor. Bu sorunun cevabını akıllarda şüphe bırakmayacak şekilde hazırladık.
Kefir mayasını nereden bulurum?
Ev yapımı kefir için maya şart. İşte size il il kefir mayasını bulabileceğiniz adresler.
Neden düzenli olarak ev yapımı kefir içilmeli?
Ahmet Maranki’den Mehmet Öz’e kefir bir çok uzmanın göz bebeği. Eğer kendinize kefir içmek için neden arıyorsanız buradan buyurun.
Kefir yenir mi?
Kefiri içtik, peki kefirin mayası yenir mi? İşte size cevabı.
Kefir kültürü nedir?
Kefir mayası tamamda bir de kefir kültürü diye bir şey duydum o ne olaki mi diyorsunuz? O zaman buradan buyurun.
Kefirin özellikleri nelerdir?
Prof. Dr. Hasan Yaygın tarafından kaleme alınan bu makale ile kefirin özelliklerini keşfedin.
Kefirin insan sağlığındaki önemi nedir?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın kaleme aldığı bu makalede kefirin insan sağlığı üzerindeki önemini okuyacaksınız.
Fermente süt içecekleri nasıl üretilir?
Doç. Dr. Cem Karagözlü’nün Bulgaristan’da sunduğu Kefir – Probiotic Fermanted Milk Product. adlı çalışmasının çevirisi aklınızdaki bir çok soruya cevap olacak.
Kefiri kim icat etti?
Biz etmedik! Peki kefiri ilk kim buldu? Bu sorunun cevabını keşfedin.
Kefir nasıl yapılır?
Aslında çok basit. Bir kaç adımda evinizde kefir yapmaya başlayabilirsiniz.
Kefirin sütten veya ayrandan ne farkı var?
Ooo farkı fiyatı! Şaka bir yana kefir ve içinde bulundurduğu probiyotikler kefirin en büyük farkı. Diğerleri ne diyorsanız buradan devam edin.
Kefirin yararları nelerdir?
Bir çok faydası var. Gelin birlikte bakalım neymiş bu faydalar.
Kefir her derde deva mı?
Gerçekçi olalım. Her derde deva olabilecek tek bir içecek yok. Kefir de ne bir sihir ne bir ilaç. Her derde deva değilse ne o zaman?
Kefir kanseri önler mi?
Kefir başta olmak üzere doğal birçok besinde bulunan probiyotik bakterilerin bağışıklık sistemini güçlendirdikleri için kanserden korunmada da önemli faydaları var. Detayları buradan okuyabilirsiniz.
Kimler kefir içemez?
Kefirin tadını sevmeyenler kefir içemez, bunun haricinde kefir içmemesi gerekenler kimler?
Süte alerjim var, kefir içebilir miyim?
Aslına bakarsanız bizim de şu uzun ömürlü sütlere karşı alerjimiz var. Süt yahu bu altı ay raf ömrü mü olur? Sorumuza geri dönecek olursak buradan buyrun.
Günde kaç bardak kefir içmeli?
Ben kefiri çok sevdim sürekli içebilir miyimcilerdensiniz ancak sorunun cevabını da bilmiyorsunuz. Buyrun buradan başlayın!
İyi kefir nasıl olur?
Kefir bu kavun değilki koklayıp anlayalım. Peki kefirin iyisini anlamak için yöntem ne?
Evde kefir nasıl yapılır?
Marketlerde satılan kefir iyide artık kefirimi evde yapmak istiyorum, mayam büyüsün sevdiklerimle paylaşayım istiyorum diyorsanız buradan başlayabilirsiniz.
Marketlerde satılan kefirler nasıl üretiliyor?
Marketlerde satılan kefir, kefir mayası ile değil kefir kültürü ile üretilir. Kültürlü olmak elbette iyi bir şey ancak mayalanmak gibisi de yok! Market kefirlerinin nasıl üretildiğini buradan daha detaylı öğrenebilirsiniz.
Kefirin tadı ve kıvamını ayarlamak için ne yapmalı?
Evde kefir yapımına başladınız ancak tadı ve kıvamı bir türlü istediğiniz gibi olmuyor mu? Kefirinizin tadını ve kıvamını ayarlamak için ipuçlarımızı okuyun.
Yoğurt ile kefir arasında ne fark var?
Yoğurt iyi, faydalı ve sağlıklıdır. Kefir daha iyi, daha faydalı ve daha sağlıklıdır! Nasıl mı? Detaylar burada.
Kefirle yoğurt mayalanabilir mi?
Kefirle yoğurt mayalanabilir gibi görünse de gerçekte öyle mi? Cevabı burada.
Hamileler kefir içebilir mi?
Hamilelik bir kadının hayatında yaşadığı en zor süreçlerden biri. Bu süreçte kendisine destek olacak gıdalar tüketmesi de önemli. Peki hamileler kefir içebilir mi?