Kefire işlenecek süte, bulk starter kültür (üretimde kullanılacak hâle getirilmiş starter kültür) ilave edilmesine inokülasyon, katılan bulk starter kültür miktarına ise inokulum miktarı denilmektedir. Geleneksel yöntemde yani ev yapımı kefirde tane kullanılarak kefir üretimi yapılmaktadır. Endüstriyel boyutta kefir üretiminde standart bir ürün elde edilmesi açısından kefir kültürü kullanılması daha yaygın olarak uygulanmaktadır. Kefirin kitlesel üretimi endüstriyel olarak imkansızdır.
Starter kültürün hazırlanması iki aşamada olur. Birinci aşamada inkübasyon ısısına düşürülmüş süte, % 5 civarında kefir danesi aşılanır ve inkübasyona alınır. İnkübasyon süresi 18-20°C’de 20 saat civarındadır. Kültür, bu periyotta birkaç defa karıştırılır. pH istenilen düzeye geldiği zaman yani pıhtı oluştuğunda (pH=~4.6-4.7), kültür süzgeçlerden süzülerek kefir daneleri ayrılır. Geriye kalan kısım ana kültürdür. Ayrılan kefir daneleri kaynatılmış ve soğutulmuş soğuk su ile yıkanmaktadır. Bu daneler ya yeni bir ana kültürün hazırlanmasında kullanılır ya da kurutularak saklanmaktadır.
Bulk kültür
İkinci aşamada ise bulk kültürü hazırlanmaktadır. İnkübasyon ısısına düşürülen süte % 3-5 oranında ana kültür ilave edilerek 22°C’de inkübasyona bırakılır. Böylece yaklaşık 22 saat sonra bulk kültür oluşmakta ve hemen kefir üretiminde kullanılmaktadır.
Kefir danesi ile pıhtılaştırılan sütün süzülerek kefir üretiminde starter olarak kullanımı, geleneksel kefir üretiminden sonra ele alınmıştır. Kefir kültürü kullanımı ile daneden tasarruf edilmekte, üretimin yönlendirilmesi ve yüksek kapasitede üretim mümkün olmaktadır. Kefir danelerinin fonksiyonlarını muhafaza edebilmek için çok dar sınırlar içinde hareket etmek gerekirken, kültür ilavesi ürünün muhafazasında geniş hareket imkânları sağlamaktadır. Bu modifiye yöntemin geleneksel kefire göre avantajlı bir yanı da üreticinin kefir taneleri ile fazla meşgul olmadan kullanabileceği starteri temin edebilmesidir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi kefirin kitlesel üretimi endüstriyel olarak mümkün değildir.
Kefirle ilgili diğer soru ve cevaplar
Kefir nedir?
Kefirin adını duydunuz ancak ne olduğu hakkında bir fikriniz yok mu? Kefir nedir başlığı altında tüm bildiklerimizi anlatttık.
Kefir kaç kalori?
Elbette hiç kalori değil ancak size kilo aldıracak kadar kalori değeri yüksek bir içecek de değil. Bakalım bir bardak kefirde kaç kalori varmış.
Kefir nereden geliyor?
Kefirin tarihini merak ediyorsanız sizin için cevapladık. Kefirin tarihi adlı cevabı okuyun.
Kefirdeki vitaminler
Kefir hep çok faydalı diyoruz peki kefir neden faydalı? İçinde yer alan vitaminlerden olabilir mi? Kefirdeki vitaminler başlığında fazlasını bulacaksınız.
Kefir haram mı?
Kefir içmenin dinen caiz olup olmadığı bize en çok sorulan soruların başında geliyor. Bu sorunun cevabını akıllarda şüphe bırakmayacak şekilde hazırladık.
Kefir mayasını nereden bulurum?
Ev yapımı kefir için maya şart. İşte size il il kefir mayasını bulabileceğiniz adresler.
Neden düzenli olarak ev yapımı kefir içilmeli?
Ahmet Maranki’den Mehmet Öz’e kefir bir çok uzmanın göz bebeği. Eğer kendinize kefir içmek için neden arıyorsanız buradan buyurun.
Kefir yenir mi?
Kefiri içtik, peki kefirin mayası yenir mi? İşte size cevabı.
Kefir kültürü nedir?
Kefir mayası tamamda bir de kefir kültürü diye bir şey duydum o ne olaki mi diyorsunuz? O zaman buradan buyurun.
Kefirin özellikleri nelerdir?
Prof. Dr. Hasan Yaygın tarafından kaleme alınan bu makale ile kefirin özelliklerini keşfedin.
Kefirin insan sağlığındaki önemi nedir?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın kaleme aldığı bu makalede kefirin insan sağlığı üzerindeki önemini okuyacaksınız.
Fermente süt içecekleri nasıl üretilir?
Doç. Dr. Cem Karagözlü’nün Bulgaristan’da sunduğu Kefir – Probiotic Fermanted Milk Product. adlı çalışmasının çevirisi aklınızdaki bir çok soruya cevap olacak.
Kefiri kim icat etti?
Biz etmedik! Peki kefiri ilk kim buldu? Bu sorunun cevabını keşfedin.
Kefir nasıl yapılır?
Aslında çok basit. Bir kaç adımda evinizde kefir yapmaya başlayabilirsiniz.
Kefirin sütten veya ayrandan ne farkı var?
Ooo farkı fiyatı! Şaka bir yana kefir ve içinde bulundurduğu probiyotikler kefirin en büyük farkı. Diğerleri ne diyorsanız buradan devam edin.
Kefirin yararları nelerdir?
Bir çok faydası var. Gelin birlikte bakalım neymiş bu faydalar.
Kefir her derde deva mı?
Gerçekçi olalım. Her derde deva olabilecek tek bir içecek yok. Kefir de ne bir sihir ne bir ilaç. Her derde deva değilse ne o zaman?
Kefir kanseri önler mi?
Kefir başta olmak üzere doğal birçok besinde bulunan probiyotik bakterilerin bağışıklık sistemini güçlendirdikleri için kanserden korunmada da önemli faydaları var. Detayları buradan okuyabilirsiniz.
Kimler kefir içemez?
Kefirin tadını sevmeyenler kefir içemez, bunun haricinde kefir içmemesi gerekenler kimler?
Süte alerjim var, kefir içebilir miyim?
Aslına bakarsanız bizim de şu uzun ömürlü sütlere karşı alerjimiz var. Süt yahu bu altı ay raf ömrü mü olur? Sorumuza geri dönecek olursak buradan buyrun.
Günde kaç bardak kefir içmeli?
Ben kefiri çok sevdim sürekli içebilir miyimcilerdensiniz ancak sorunun cevabını da bilmiyorsunuz. Buyrun buradan başlayın!
İyi kefir nasıl olur?
Kefir bu kavun değilki koklayıp anlayalım. Peki kefirin iyisini anlamak için yöntem ne?
Evde kefir nasıl yapılır?
Marketlerde satılan kefir iyide artık kefirimi evde yapmak istiyorum, mayam büyüsün sevdiklerimle paylaşayım istiyorum diyorsanız buradan başlayabilirsiniz.
Marketlerde satılan kefirler nasıl üretiliyor?
Marketlerde satılan kefir, kefir mayası ile değil kefir kültürü ile üretilir. Kültürlü olmak elbette iyi bir şey ancak mayalanmak gibisi de yok! Market kefirlerinin nasıl üretildiğini buradan daha detaylı öğrenebilirsiniz.
Kefirin tadı ve kıvamını ayarlamak için ne yapmalı?
Evde kefir yapımına başladınız ancak tadı ve kıvamı bir türlü istediğiniz gibi olmuyor mu? Kefirinizin tadını ve kıvamını ayarlamak için ipuçlarımızı okuyun.
Yoğurt ile kefir arasında ne fark var?
Yoğurt iyi, faydalı ve sağlıklıdır. Kefir daha iyi, daha faydalı ve daha sağlıklıdır! Nasıl mı? Detaylar burada.
Kefirle yoğurt mayalanabilir mi?
Kefirle yoğurt mayalanabilir gibi görünse de gerçekte öyle mi? Cevabı burada.
Hamileler kefir içebilir mi?
Hamilelik bir kadının hayatında yaşadığı en zor süreçlerden biri. Bu süreçte kendisine destek olacak gıdalar tüketmesi de önemli. Peki hamileler kefir içebilir mi?
Merhaba,
Ben yurtdisinda kuru bir maya buldum ve onu kullandim. Kefirim yogurt kivaminda oluyor icebilmek icin biraz calkalamam gerekiyor. Suzdugumde ya inanilmaz kucuk taneler kaliyor ya da hic kalmiyor. Bir suredir ya bu kucuk taneleri kullaniyorum ya da yogurt gibi biraz damizlik ayiriyorum. Bu dogru bir yontem midir? Bir sure sonra maya kendiliginden olusur mu?
kefir mayasının nasıl yapıldığını açıklayalım.
yeni sağılmış özellikle keçi sütünü (çiğ kaynatmadan ısıtmadan, bir su bardağı kadar) 30-36 saat oda sıcaklığında bekletin.
bu süre sonunda o çiğ süt topaklaşır. işte o kefirin mayasıdır. kefir yapmaya başlayın.
Acaba kefir mayasına marketten aldığımız kefir içeceğinden bir miktar karıştırsak bir sorun olur mu? Market kefirinin içim ve aromasını beğeniyorum da.
Esat Bey, karıştırabilirsiniz elbette, bir sorun olmaz ancak evde yaptığınız kefirin tadını daha çok seveceksiniz.
….. marka kefir gerçek kefir mayası kullanarak üretim yaptığını söylüyor. “Üretimde sadece, çapları 1,2 mm ve 3,6 mm arasında değişen ve karnıbahara benzeyen gerçek kefir taneleri kullanılır.” Siz kefirin kitlesel üretimi endüstriyel olarak mümkün değildir demişsiniz. Firmanın verdiği bilgi doğru değil midir?
Merhaba,
kitlesel üretiminin mümkün olmadığı bilimsel kaynaklarda yazıyor ancak bahsi geçen marka kefiri küçük batchler halinde yapıyor olabilir. Bunu anlamak için ambalaj üzerinde içerik bölümünü okumanızı tavsiye ederiz.
Bende diyorum neden evde yapılan kefirle market kefirinin tadı farklı diye :))
kefir kültürü ile kefir mayası farklı şeyler yani?
Şeyda Hanım, yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kefir kültürü ve kefir mayası farklı şeylerdir. Kefir kültürü kefirin kitlesel üretiminde (market kefirlerinde) kullanılırken kefir mayası evde yapılan kefirlerde kullanılır.