Kefir haram mı, kefir içen günaha girer mi?

Sevdiklerinizle de paylaşın!
Resmi açıklamalar tersini işaret etse de Din adamları kefirin haram olup olmadığı konusunda ikiye bölünmüş görünüyor. 

Kefir içmek isteyen ancak alkol tüketmediği için kefirin içinde bulunan az miktardaki alkolden ötürü haram olabileceğini düşünenler için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 2005 yılında kefir üreten bir firmanın müracaatı üzerine inceleme gerçekleştirerek bir açıklama yapıyor. Ayrıca diğer din adamlarının da bu konuda açıklamaları var. Açıklamaların ortak noktası kefirin haram ya da günah olmadığı yönünde. Dolayısıyla kefiri haram olduğunu düşünüpte içmeyenler bu açıklamalar ışığında kefiri haram korkusu olmadan, günaha girmeden gönül rahatlığıyla  içebilirler.

Kefir ile ilgili bu hiç bitmeyecek tartışma ile ilgili bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

Din İşleri Yüksek Kurulu kefir haram değildir diyor

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı‘ndan yapılan açıklamada, “Sarhoşluk verecek derecede mayalanmamış içeceklerin içilmesi caiz, sarhoşluk verecek derecede mayalanmış içeceklerin içilmesi ise haramdır. 12-14 saat ile fermantasyon süresi en kısa süreli olan tatlı kefirdeki alkol oranının on binde ikinin altında ve çok az oluştuğu şeklindeki laboratuvar sonucu uzmanlarca da teyit edilmekte, mayalanması kısa süren bu tatlı kefirdeki alkol oranının sarhoş edicilik vasfının bulunmadığı açıklanmaktadır. Bu nedenden ötürü, böyle bir kefirin içilmesinde sakınca yoktur.” denildi.

Resmi açıklamalara rağmen kefirin haram olduğunu düşünenler de yok değşl.

Resmi açıklamalara rağmen kefirin haram olduğunu düşünenler de yok değil.

İslâm Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman kefiri dini açıdan açıklıyor

İslâm Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman’da kefir haram mı helal mi tartışmalarına web sitesinde yayınladığı bir yazı ile aşağıdaki gibi nokta koyuyor:

Binlerce yıllık mazisi olan kefir isimli içecek Türkiye’de de üretilmeye ve pazarlanmaya başladı. İlgili bakanlık birimi kefiri bir “alkollü içecek” olarak değil, “destekleyici besin özellikli bir içecek” olarak tescil etti. Kefir denilen mayanın oluşumunda etil alkol de oluştuğu için bazı kimseler bunu alkollü içki zannettiler ve içilmesinin caiz olup olmadığını sormaya/araştırmaya başladılar. Bana ilk sorular geldiğinde kefirle ilgili uzman bilgilerine başvurdum, ne olduğunu anladıktan sonra şu iki kısa cevabı -soruyu soranlara- yazdım:

Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir. Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir. kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.

İslam ve Hayat adlı programda kefir haram mı sorusunun cevabı

Faruk Beşer Mehtap TV’de yayınlanan İslam ve Hayat adlı programda bir izleyiciden gelen kefir haram mı sorusunu cevaplıyor. Beşer kefirin içimi haram olmayan bir içecek olduğunu şu sözlerle açıklıyor: “Kefirin içinde yer alan alkol insanı sarhoş edecek derecede olmadığından haram olmaz ve bu kuralda bütün mezhepler ittifak halindedir.”

Kefir haram mı helal mi tartışmalarına internet kullanıcılarının yorumları

Ayrıca kefir haram mı günah mı konusunda internet üzerinde araştırmalarımızla bulduğumuz ve işinize yarayabileceğini düşündüğümüz bazı kullanıcı yorumları aşağıdaki gibi:

  • Kefir sarhoşluk verir mi?
    Hayır
  • Kefir keyif versin niyetiyle içilir mi?
    Hayır
  • Kefir içerisine veya süte dışarıdan alkol ekleniyor mu?
    Hayır

Birçok zaman yediğimiz içtiğimiz şeylerin olgunlaşması sırasında kimyasal reaksiyonlar sonucu kimyadaki formülü alkol ailesine uyan ara ürünler meydana gelebilir. Peygamber efendimiz zamanında bu kimyasal reaksiyonların aşamalarını insanoğlu bilemezdi. Bu hadisi şerifi yanlış yorumlamamak lazım . İçerisinde alkol olan bir şeyi içmeyin demek, içerisine dışarıdan alkol eklenmiş bir şeyi içmeyin demek istediğini Sevgili Peygamberimizin düşünüyorum ben. Doğal olarak iz miktarda oluşan alkolden bahsetmiyor bu hadisi şerif . Kefir keyif verici, sarhoş edici bir içecek değil. Kefir içenin niyeti şifalı yoğurt gibi birşey içmek. Birçok yediğimiz meyve olgunlaştığında kimya labratuarında test etsek içerisinde kefire yakın miktarda veya fazla alkol molekülü bulunur. Kimse elmayı, muzu veya meyve sularını sarhoş olmak için yemez veya içmez. Demek istediğim bunun gibi, yoğurt yemek, meyve suyu içmek gibi bir olay kefir içmek. Benim ilmi ve dini bilgime göre. fatmakalkan (14 – Mayıs 2013)

Soru: Kefir içmek caiz midir? Kefir’in içinde % 0,6-0,8 oranında alkol bulunmaktadır. Ayrıca birçok şifası olduğundan bahsedilmektedir. Bu içeceği içmenin hükmü nedir?

Cevap: Kefir fermente yani mayalanmış-ekşitilmiş bir süt ürünüdür. Her fermente edilen üründe olduğu gibi kefirde de mayalanma esnasında alkol oluşmaktadır.

Kefirin çeşitleri mayalama sürelerine bağlı olarak tatlı kefir, orta sert kefir, sert kefir, çok sert kefir diye adlandırılmaktadır. Bu süreler 12, 24, 48, 60-72 saat olabilmektedir. Bu sürelerde oluşan alkol miktarı, geçen zamanla doğru orantılı olarak azdan çoğa doğru artmaktadır.

Tatlı kefirde on binde bir ile binde bir civarında oluşan alkol, mayalama süresi uzadıkça artmaktadır. Özellikle sert kefir ve çok sert kefirde bu oran yüzde ikiye, üçe çıkmaktadır. Bir sene gibi bir süre bekletilen kefirde bu oran yüzde 4 düzeyine yükselmektedir. Türkiye’de tatlı kefir üretilmektedir.

Sirke, şıra, turşu, boza, ekmek ve diğer mayalı unlu mamullerde de fermantasyondan dolayı doğal olarak alkol oluşmaktadır. Ekmekte sıcaklıkla özellikle kabuk kısmındaki alkol uçmakta ancak içinde önemli bir miktar kalmaktadır. Bu ürünlerdeki oran yüzde 2-3 gibidir. Aynı zamanda portakal, limon, nane v.b. doğal ürünlerde yüzde 2-3 oranında alkol vardır. Ancak bunların hiçbiri insanı sarhoş etmez.

Buna göre Türkiye’de üretilen tatlı kefirin içinde oluşan alkol da sarhoş etmeyeceğinden üretilmesinde, satılmasında ve içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

11 yorum on “Kefir haram mı, kefir içen günaha girer mi?

  1. Kefir de haram olabilir neden olmasın? Hangi din adamı açıklamış demiş kefirde alkol yok diye. Kefirde alkol vardır ve alkol haramdır.

  2. Bana kefir haram diyen din alimini (!) getirin. Bu konuda onu aydınlatmak istiyorum. Yahu iki bin litre kefir içersen kafayı bulursun da o kadar kefiri nasıl içeceksin. O zaman domatesine kadar bir sürü sebze ve meyvede alkol var onları da yemeyin.

  3. Ben bu kadar faydalı bir içeceğin haram olduğunu sanmıyorum. Ayrıca videodaki hoca da gayet yerinde açıklamalar yapıyor bunla ilgili. Günah olacak başka bir şey bulamadı mı ki bazıları kefir günah da günah diye tutturdu ki ben anlamadım.

  4. Bilimsel olarak kefirin içinde her fermente içecek gibi alkol vardır evet ancak ve ancak sarhoşluk vermeyen şey dinen haram maram değildir. Bilginize.

  5. Geçende hocanın biri bir televizyon kanalına çıkmış kefir içmeyin günaha girmeyin diyor. Tepem attı şimdi bişey diyecem ama ayıp olacak. Yahu asıl sen günaha giriyorsun millete kefir içmeyin diyerek! Be adam kefir kafa yapana kadar içersen patlarsın içemezsin zaten o kadar. Ne günlere kaldık ya. Siz siz olun böyle dinci hocacı tayfasına aldanmayın.

  6. merhaba,

    özellikle mübarek ramazan ayında bir çok yerden duyuyorum haram olduğunu. ancak derlediğiniz yazı da oldukça faydalı. ben de kefirin haram olmayacağını yaptığım araştırmalar sonucunda ve dini bilgilerim doğrultusunda karar verdim.

    teşekkürler.

  7. Ben de kefir haram konusunda çekinceliydim. malum ramazan ayında sevab işleyelim derken günaha girmekte var diye başlarda içmedim. yaptığım araştırmalar kefirin içerisinde bulunan alkolün ve içilme niyetinin kefiri haram olmaktan çıkardığı yönünde.

Konu hakkında sorunuzu ya da fikrinizi paylaşın: