Kefir nasıl yapılır? Resimli kefir tarifi

Bu rehber sayesinde

  • kefir nasıl yapılır?
  • evde kefir nasıl yapılır
  • evde nasıl kefir mayalanır
  • kefir mayalama işlemi
  • kefir tarifi

gibi sorularınızın cevabını bulacaksınız.

Kefir nasıl yapılır sorusunun cevabını dört adımda anlattık

Yazıyı arkadaşlarınıza göndermek için bir düğme seçin

Kefir yapımı tıpkı yoğurt gibi oldukça basit bir işlemdir. Ancak mayalama yöntemi ile kefir yapmak pek bilinmediği için yoğurt kadar evlerde yapılmaz.

Evde kefir yapımına geçmeden önce aşağıda yer alan ipuçlarını mutlaka göz önünde bulundurun.

Kefirin tarifi de tıpkı yoğurt gibi mayalama usulüne dayanır. Kefiri hazırlamak için sütün ideal ısısı 5 ila 20 derece arasında (oda sıcaklığı) olmalıdır. Aynı şekilde kefir mayaları yani taneleri ile sütün ısısı da birbirine yakın olmalıdır.

Eğer 24 saatlik bir kefir yapıyorsanız kavanozun alt kısmında su birikmesi olmaz ancak 48 saatlik bir kefir yapıyorsanız kavanozun alt kısmına su çökecek kefir, üste çıkacaktır.

Aynı anda iki kavanozunuz var ve 48 saatlik kefir yapıyorsanız ve hangi kavanozu içmeniz gerektiğini hatırlamıyorsanız kefir kavanozunun altında biriken sudan anlayabilirsiniz.

Kefir nasıl yapılır?

Kefir nasıl yapılır? Evde kefir yapım tarifi.

Kefir mayasının / tanelerinin zarar görmesini istemiyorsanız kavanozu sıcak suyla yıkadıktan sonra kefir tanelerini içine hemen atmayın kavonuzun soğumasını bekleyin.

İşte size bir kaç basit adımda kefir yapımı. (Başlamak için aşağıdaki yeşil butonun üzerine tıklayın.)

Evde kefir yapımı için birinci adım: Kefir mayanızı cam kavanoza koyun.

Kefir yapımı için birinci adım: Kefir mayasını cam kavanoza koyun.

Yazıyı arkadaşlarınıza göndermek için bir düğme seçin

100 yorum “Kefir nasıl yapılır? Resimli kefir tarifi

  1. Merhaba,
    Aktardan bizim marka kefir mayası aldım ve ilk defa kefir yapmayı deneyeceğim. Bulduğum tüm tariflerde taneden söz ediliyor. Benim aldığım maya toz. Bu tek sefer kullanımlık mıdır? Yanlış maya mı aldım acaba. Bununla nasıl kefir yaparım?
    Teşekkürler,
    Kemal TUNA

  2. iyi çalışmalar havalar çok sıcak olunca kefir mayalanmıyor. Ne yapmalıyım.Arkadaşım buzdolabında mayalıyormuş, böyle birşey var mı?
    Teşekkürler.

  3. Kefiri hangi süt ile mayalamak gerekir? günlük süt paket veya dışardan aldığımız açık süt hangisi daha iyidir………*

  4. Merhaba ben kefiri sıcak sut ile mayaladim tadi acımsı olmuştu icemedim tekrar mayalamamda bir sakınca varmıdır tesekkurler

    • Merhaba, sıcak sütle değil de oda sıcaklığındaki bir sütle mayalamanız gerekiyor kefirinizi. Mayanızı tekrar kullanarak oda sıcaklığındaki bir sütle mayalayabilirsiniz. Tadı acımsı olursa aynı işlemi acımsı tadı geçene kadar tekrar uygulayın.

  5. merhabalar bende kefire yeni baslayanlardanim. bir sorum olacaktı en son mayaladigim kefirimin tadı içilmeyecek kadar kötüydü maya zarar görmemiş gibiydi tıkayıp tekrar kavanoz içind e süre koyup dolaba kydm ama tekrar o mayadan mayalanır mi acaba ?

    • Merhaba, elbette mayanızı tekrar kullanın eğer aynı kötü tadı alıyorsanız o zaman yeni bir kefir mayası bakmaya başlayın.

  6. Merhaba.kefirimi mayaladıktan sonra 48 saatten fazla süre dışarda bekletmişim.çok yoğun bi kıvam almış.nasıl seyreltebilirim kıvamı.

  7. Merhaba, ben taze sagilmis keci sutuyle kefir mayalamak istiyorum. Sutu kaynatip sogutacakmiyim? Yoksa çiğ mi mayaliyayim?

    • Sütü kaynatıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Kefirinizi kaynattığınız süt ile mayalayın. Çiğ süt ile kefir yapımı önerdiğimiz bir şey değil.

  8. Ben marketten hazır kefir mayası aldım onu ile sütü masaların ancak 24 saatten daha az bir süre mayaladim bilmediğim için acaba kefir olmuş mudur. Bir de kefiri suzdukten sonra üstünde kalan maya ile tekrar kefir mayalayabilir miyim her seferinde yoksa tekrar maya mi almam gerekiyor. Teşekkürler

    • Aldığınız kefir mayasına göre değişir. Marketlerde iki farklı kefir mayası satılıyor. Bunlardan biri tek kullanımlık adı altında satılan kefir kültürü. Kefir kültürü endüstriyel kefir yapımında kullanılır ve kefir mayası değildir. Eğer çok kullanımlık olanlarından aldıysanız kefirinizi süzdüğünüz zaman süzgeçte kalan kefir mayasıyla kefirinizi mayalamaya devam edebilirsiniz.

      Kefir kültürü ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz http://kefirci.com/soru-cevap/kefir-kulturu adresinde yer alan yazımızı okumanızı öneririz.

  9. Merhaba kefiri süzdukten sonra musluktan sicak su aktigini fark etmeden yikamisim mayayi,sonra hemen soguk su ile devam ettim ama mayam bozulmus mudur

    • Merhaba Elif, kefirinizi tekrar mayalayın. Yıkadığınız su çok sıcak değilse zarar göreceğini sanmıyoruz. Kefirinizi mayaladıktan sonra tadında bir farklılık yoksa mayanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

    • Merhaba Semra Hanım, çiğ sütten de yapabilirsiniz ancak biz pişmiş sütten yapılan kefiri tavsiye ediyoruz. Uzun sureli çiğ süt kullanımı saglıga faydalı degil.

  10. Merhabalar benim de bir sorum olacaktı. Kefirim dolapta sütün içinde malesef 4güne yakın kaldı. İçindeki sütün tadını acımsılaştırmıştı. Mayaladığımda 24saat sonra kıvamı öncekinden daha sıvıydı ve hafif acımtraklık vardı. Yıkayıp koydum yine dolaba mayalamayı denicem tekrar. Ama mayam bozulmuş mudur acaba? Bakım yapmak işe yarar mı?

    • Eğer kefirinizin tadı normalse bir problem yok. Kefir mayalarınız bir iki defa maya işlevini gördükten sonra kendilerine geleceklerdir.

  11. Arkadaşimdan 2 küçük ceviz büyüklügümde kefir mayası aldım.kendi evde yaptıgı kefir.2 ay buzdolabında.suyun içinde bekledi.ve buğün 2 bardak süte eşit olarak bolüstürdüm.mayalansın diye.24 saat sonra içmek üzere..yanlıs yaptığım bişey varmı axab.2 ay beklediği için ve tekrar kullanmadan önce yıkamadıgım için tüketmem yanlısmı olur axab.kefir besin değerini kaybetmişmidir.

  12. Merhaba ben de kefir mayalamaya yeni başlayanlardanım ancak bazı sorularım var. Elimde kefir taneleri bulunmakta.Sütçüden alınan süt ile kefiri mayalayabilir myiiz yapaniliyorsak nasıl yapabiliriz acaba cevsplarsanız çok memnun olurum

    • Merhaba Nur Hanım, evet kefirinizi sütçüden aldığınız sütle mayalayabilirsiniz. Çiğ süt ile de kefirinizi mayalayabilirsiniz ancak biz sürekli olarak çiğ sütten kefirinizi mayalamanızı önermiyoruz.

  13. Merhaba bende kefiri yeni yapanlardanım ve aklımda bir sürü soru var yanlış birşey yapmak istemiyorum çocuğuma da içiriyorum çünkü
    *Kefir 24saatten fazla mayalansa olur mu bazen unutuyorum sabah süzmüş oluyorum
    *süzdüğümüz kefiri dolaba kaldırıp ne kadar süre içerisinde tüketmemiz gerekiyor

    • Merhaba Esra Hanım, kefiri 24 saatten fazla mayalamanızda bir sakınca yok. 24 saat üzeri daha fazla mayalanacağı için sadece tadı biraz daha ekşi olur. Süzdüğünüz kefiri buz dolabınızda saklamak şartıyla bir hafta içerisinde tüketmenizi öneririz.

  14. Merhaba,
    Gizem hanımın 8 Aralıkta yaptığı yoruma katılıyorum ve aynı soruların cevabını bende merak ediyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim. Ben de 3-4 aydır evde sütçüden aldığım sütle kefir yapıyorum ve şu aralar tam olmuyor kefir kıvamı ve tadı. Gizem hanımın sorduğu sorular benim de merak ettiğim sorular. Şimdiden teşekkürler.

  15. Bir arkadaşımdan toz kefir mayası aldım (markette satışından) cam sürahi de bir kg sütle mayaladım kefir yoğurt gibi oldu lezzeti gayet güzel ancak içilecek kıvamda değil birde kaç gün sonra bozulur. Teşekkür ederim

    • Ergün Bey,

      kefirinizi mayaladıktan sonra 24 ila 48 saat içerisinde içilecek kıvama gelmesi gerekir. İçilecek kıvamda değil derken eğer çok koyu olduysa 15 – 20 saat kadar mayalayın. Bozulma konusunda ise eğer buz dolabınızda muhafaza ederseniz bir hafta içerisinde tüketmenizi tavsiye ederiz. Eğer bir haftayı geçerse daha ekşi bir kefir olacaktır çünkü kefir durduğu yerde de mayalanmaya devam ediyor.

  16. Merhaba;

    Mayalamak üzere yeterli miktarda süte eklediğim kefir mayamı süzmeyi unuttum ve bu şekilde 5 gün kadar oda sıcaklığında beklemiş oldu. Kefir mayam ölmüş müdür veya yararlı bakterilerin sayı ve kalitesinde azalma olmuş mudur.

    Teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir