Bu rehber sayesinde
- kefir nasıl yapılır?
- evde kefir nasıl yapılır
- evde nasıl kefir mayalanır
- kefir mayalama işlemi
- kefir tarifi
gibi sorularınızın cevabını bulacaksınız.
Kefir nasıl yapılır sorusunun cevabını dört adımda anlattık
Kefir yapımı tıpkı yoğurt gibi oldukça basit bir işlemdir. Ancak mayalama yöntemi ile kefir yapmak pek bilinmediği için yoğurt kadar evlerde yapılmaz.
Evde kefir yapımına geçmeden önce aşağıda yer alan ipuçlarını mutlaka göz önünde bulundurun.
Kefirin tarifi de tıpkı yoğurt gibi mayalama usulüne dayanır. Kefiri hazırlamak için sütün ideal ısısı 5 ila 20 derece arasında (oda sıcaklığı) olmalıdır. Aynı şekilde kefir mayaları yani taneleri ile sütün ısısı da birbirine yakın olmalıdır.
Eğer 24 saatlik bir kefir yapıyorsanız kavanozun alt kısmında su birikmesi olmaz ancak 48 saatlik bir kefir yapıyorsanız kavanozun alt kısmına su çökecek kefir, üste çıkacaktır.
Aynı anda iki kavanozunuz var ve 48 saatlik kefir yapıyorsanız ve hangi kavanozu içmeniz gerektiğini hatırlamıyorsanız kefir kavanozunun altında biriken sudan anlayabilirsiniz.
Kefir mayasının / tanelerinin zarar görmesini istemiyorsanız kavanozu sıcak suyla yıkadıktan sonra kefir tanelerini içine hemen atmayın kavonuzun soğumasını bekleyin.
İşte size bir kaç basit adımda kefir yapımı. (Başlamak için aşağıdaki yeşil butonun üzerine tıklayın.)
Mayaların bakımı deniyor, bu nasıl bir uygulamadır.
Ben kefir mayalamaya yeni başladım. Daha önce çevremde kefir yapanlara da sorular yönelttim.Ancak kafamda soru işaretleri var. Öncelikle sizin yazınızda kavanoza önce kefir mayası, daha sonra süt eklenmesi gerektiği yazıyordu. Ancak be önce kavonoza süt koyup daha sonra içine mayaları atiyordum. Bi durum kıvamıni yada tadını etkiler mi? Açık süt aldigim için öncelikle sütü kaynatıp soğumaya bırakıyorum ve serçe parmagimla ısısını kontrol edip,parmağımi ısıracak isidaysa mayayi atiyordum.Oda sıcaklığında olmuyor bu aşamada. Bu durum kefirimle ilgili olumsuzluk yaratır mı? Mayalarken kavanozun kapağı yerine kagit havlu kapatmanın ne gibi bir faydası var? Buzdolabında muhafaza ettiğimiz maya tanelerini süt içinde mi, yoksa su içinde beklemek mi daha uygundur? Hangi saklama yönteminde daha uzun dayanır ve buzdolabının Soğutucu kısmında maksimum kaç gün dayanır? Ben 48 saat bekletmeme rağmen çok yoğun ve ekşi olmuyor. Sorularımı yanitlarsaniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, benim mayaladigim kefir surekli yogurt kivaminda oluyor. Sutumu mahalle sutcusunden gunluk ve yagli sut olarak aliyorum. Ayrica kefir mayam hic cogalmiyor. Aldigim sekilde kaliyor. Normal bir seymi bu? Tesekkurler.
Kefirimiz acı oluyor neden acaba?Hem de içilemeyecek kadar.Hata mı yapıyoruz?Yada nerde hata yapıyoruz.
Kefirinizin tadı ekşi oluyorsa mayalama sürenizi azaltabilirsiniz. İkinci bir neden ise eğer acı oluyorsa kefir mayanızı değiştirmenizi öneririz.
Merhaba kefir mayamla koyu ayran kıvamı kefirim oluyordu fakat son yaptığım kefirde uzama oldu sizce kefir mayam bozulmuşmudur ve yaptığım kefir zararlımıdır lütfen cevapppppp….
Merhaba,
Kefir yaparken markette satilan pastorize günlük sutlerimi kullaniyoruz birde market Kefir lerinden hangi markayı önerirsiniz cevabınız için teşekkür ederim
ben marketten aldığım toz maya ile 3 lt sutu mayalıyorum ve bu mayadan bir miktar (damızlık mı denilir) ayırıp tekrar bir sonraki 3 lt sutu mayalıyorum. tadı kefir fakat 5-6 mayalamadan sonra tadı yoğurdu andırıyor ben bu yöntemle ne mayalamış oluyorum kefir mi değil mi. yanıtınız icin simdiden teşekkür ederim.
Merhaba, kefirden kefir mayalayamazsınız. Kefir mayalamanız için kefir mayasına ihtiyacınız vardır.
toz kefiri aldı sizden aktif ettin ancak fındık tanesi kadar bir taneyi bir litre süte mayaladım 24 saat beklettik ancak yine aynı süt gibiydi yani sanırım mayalayamdık. şimdi bu böyle içilir mi yoksa aynı şekilde biraz dahamı bekleteyim yardımcı olursanız sevinirim
Öncesinde mayayı aktifleştirdiniz mi? Tekrar mayalayın ve 24 değil de 48 saat kadar bekletin.
Merhaba. Ben kefir mayalamaya yeni başladım. İlk kez dün mayaladım. 24 saatte çok güzel ekşi bir tadı oldu. Çok beğendim. Sizlere bir kaç sorum olacak, cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Bazı konularda emin olamadım doğru mu yapıyorum. Birincisi ilk kez yağsız sütle yaptım dediğim gibi çok güzel oldu ama bugün yarım yağlı süt ile yaptım bu mayaya zarar verir mi?
Her mayalamadan sonra mayamızı yıkamalımıyız. Mayanın bakımı nasıl olmalı.
Ve en önemlisi ben Kıbrıs da yaşıyorum bugünlerde bile hava sıcaklığı 34 dereceye ulaştı. Yazda nerede myalamalıyız, buzdolabına koymak daha doğru olur mu, dışarda mayalarsak süt bozulmaz mı.
Şimdiden cevaplar için çok teşekkürler. Birde 1lt süte ne kadar maya konmalı.
Sare Hanım, kefirinizi mayalarken yağsız, yarım yağlı ya da yağlı süt kullanabilirsiniz. Önemli olan sütünüzün günlük olması karton kutularda satılan sütleri tercih etmeyin. Mayanıza sütün yağ oranı zarar vermez ancak kalitesi verir.
Her mayalamadan sonra mayanızı yıkamaya gerek yok. Eğer uzun süre kullanmayacaksanız mayanızı yıkayıp öyle saklayın. Uzun süre kullanmadıktan sonra kullanmaya karar verdiğinizde yine saf suyla yıkayın.
Süt fermente olacağı için sütün bozulması gibi bir durum olmaz. Eğer buzdolabına koyarsanız mayalama işlemi gerçekleşmez.
1 litre süte ne kadar maya koymanız gerektiğini deneme yanılma yöntemi ile kendiniz çözebilirsiniz. Eğer yoğun kıvamlı bir kefir istiyorsanız mayayı fazla koyun ve mayalama süresini uzatın (48 saat gibi).
Merhaba yaklasik 3 aydır kefirimi kendim mayaliyordum her turlu sütten çok iyi sonuçlar aldım kefirlerim büyüdü irilesti yaklaşık 750 ml süte hemen hemen her gün mayaliyordum mayalamadigim günlerde ise ufak su dolu bi kaba koyup dolapta bekletiyordum ağzı kapalı veya açık, ortam karanlık ya da aydınlık farketmiyordu fakat son 4. Veya 5. De kıvam tutmuyor tadında sıkıntı yok fakat kıvam ayran gibi 24 saatten fazla beklettim çok keskin oldu fakat kıvam yine aynıydı koyulasmamisti acaba kefirlerim bozuldu mu
Merhaba,
Ben sütü çiğ olarak çiftlikten alıyorum. Süt kavanozda oluyor kefir tanelerini sütün içine koyuyorum ve hafifçe karıştırıyorum. Doğru mu yaptığım acaba?
Sütünüzü çiftlikten almanız harika keşke herkesin çiftlik sütüne erişimi olsa. Kefir mayalama yönteminiz doğru ancak biz çiğ sütten kefir yapımını önermiyoruz. Sütün mutlaka pişirilmesinin pratikte daha doğru olduğunu söyleyebiliriz.
ben uc aydan beri evde kefir yapıyorum fakat mayaladıktan sonra 24 saat bekledikten sonra kefir adeta kopuruyor ve tadı cok ekşi oluyor nedeni ne olabilir
Benim kefir’im nerdeyse yoğurt kıvamında oluyor. Sebebi nedir?
Yoğurt gibi kıvamlı bir kefir elde ediyorsanız kullandığınız kefir mayanızı azaltın ve 24 saatlik bir kefir mayalayın. Kefirinizin tadında bir bozukluk yoksa ve mayalama sürenizden memnunsanız böyle de devam edebilirsiniz.
Merhabalar ben anlayamiyorum.normal kefiri maya olarak kullanamaz miyiz? Kullanamiyorsak neden? Mesela sizden tek seferlige mahsus maya alip sonradan yaptigimiz kefirir maya olarak kullanabiliriz
Zehra Hanım, kefir ve yoğurt kimyasal olarak bir birinden farklı olduğu için kefiri kefirle mayalayamazsınız kefir mayasını her defasında kullanmanız gerekir.
merhaba ben kefiri yeni duydum
ilk sorum 14 aylık bir cocuğum var ona verebilirmiyim
birde marketlerde hazır kefir satılıyor tavsiye edermisiniz.
Engin Bey, evde yapılan turşu gibi düşünün kesinlikle evde yaptığınız kefir de böyle daha faydalı. Market kefirleri kültürden yapılıyor siz ise mayasından yapacaksınız evinizde. Bebek ve çocuklarda kefir kullanımının bir zararı olmasa da biz direk bir öneride bulunamayız en iyi cevabı doktorunuzdan alabilirsiniz.
Birde kefir mayasını dondurucuda ne kdr saklayabilirim ve dondurucudab cıkarıp cozunen maya tekrar dondurulabilir mi?
Kefir mayanızı dondurduktan sonra biz beş ay içerisinde kullanmanızı öneririz. Mayanızı çok sık dondurup daha sonra tekrar kullanmanızı ise önermiyoruz.
merhaba bana kefir mayasını güvenilir bir arkadasım sehir dısından yolladı. buzlukta dondurulmus kefir mayası 3-4 gunde sütün içinde elime ulastı.hatta süt ayran gibi olmustu.kefir taneleri mayalamıstı sanırım sütü. mayalar aksam elime ulastı mayayı ıcme suyuyla yıkadım bir güzel rengi fln iyi duruyordu. 1 bardak sute attım mayayı agzını kapatıp mayalamaya bıraktım. 40saat sonra actım kıvamı yogurttan cıvık bir kıvamdı ve eksiydi. mayalarımın rengi bana bu kez sanki hafif bir sarı gibi geldi bana emin olamadım ortam ısıgından mı oyle gözüküyordu. acıkcası onceden 3 kez fkefir yaptıgım icin bozulan mayayı ayırt edemiyorm. kefirimin kokusu mayamın kokusu normaldi. kefir tanelerimi yıkadıgımda uzerinde oyle coook hafif bir yapıskanlık vardı bende bunu kefir yogurdunun bualsmasına bagladım.ama dogru bi yorum mu bilmiyorum. simdi daha fazla süte atıp tekrar mayalama islemine aldım ama emin değilim mayam bozulmus mudur?bozuldugunu nasıl anlarım? bu mayalamadan olan kefiri de içtim sakıncası olur mu? lütfen yardımcı olmanızı bekliyorum?
Mayalama işlemi bittikten sonra tadına baktınız mı? Eğer kefirinizin tadında bir anormallik yoksa kefir mayanız bozulmamıştır.
Meraba ben kefir mayaladım olmadı ne yapayim kefiri nerde muhafaza edeyim suyun içinde mi kuru yerdeki
Ersin Bey, kefiri mayaladım olmadı derken biraz daha detaylı bilgi verebilirseniz yardımcı olalım. Örneğin kullandığınız kefir mayası, sütün sıcaklığı vd. bilgileri de yazarsanız daha çözüm odaklı bir cevap verebiliriz.
bir mayayla kaç defa kefiryapılmalıdır
Ziya Bey, mayanıza göre değişir. Kefirinizin tadında bir değişiklik yoksa mayanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bende ilk kefiri yaptim dun oglen 1 gibi bugun yine ayni saatlerce actim ama oyle topak topak olmamisti sadece kivami koyulasmis nedebln acaba
Sibe Hanım, topak topak olmayacak zaten kıvamı koyu bir süt gibi olacak.