Kefir nasıl yapılır? Resimli kefir tarifi

Bu rehber sayesinde

  • kefir nasıl yapılır?
  • evde kefir nasıl yapılır
  • evde nasıl kefir mayalanır
  • kefir mayalama işlemi
  • kefir tarifi

gibi sorularınızın cevabını bulacaksınız.

Kefir nasıl yapılır sorusunun cevabını dört adımda anlattık

Yazıyı arkadaşlarınıza göndermek için bir düğme seçin

Kefir yapımı tıpkı yoğurt gibi oldukça basit bir işlemdir. Ancak mayalama yöntemi ile kefir yapmak pek bilinmediği için yoğurt kadar evlerde yapılmaz.

Evde kefir yapımına geçmeden önce aşağıda yer alan ipuçlarını mutlaka göz önünde bulundurun.

Kefirin tarifi de tıpkı yoğurt gibi mayalama usulüne dayanır. Kefiri hazırlamak için sütün ideal ısısı 5 ila 20 derece arasında (oda sıcaklığı) olmalıdır. Aynı şekilde kefir mayaları yani taneleri ile sütün ısısı da birbirine yakın olmalıdır.

Eğer 24 saatlik bir kefir yapıyorsanız kavanozun alt kısmında su birikmesi olmaz ancak 48 saatlik bir kefir yapıyorsanız kavanozun alt kısmına su çökecek kefir, üste çıkacaktır.

Aynı anda iki kavanozunuz var ve 48 saatlik kefir yapıyorsanız ve hangi kavanozu içmeniz gerektiğini hatırlamıyorsanız kefir kavanozunun altında biriken sudan anlayabilirsiniz.

Kefir nasıl yapılır?

Kefir nasıl yapılır? Evde kefir yapım tarifi.

Kefir mayasının / tanelerinin zarar görmesini istemiyorsanız kavanozu sıcak suyla yıkadıktan sonra kefir tanelerini içine hemen atmayın kavonuzun soğumasını bekleyin.

İşte size bir kaç basit adımda kefir yapımı. (Başlamak için aşağıdaki yeşil butonun üzerine tıklayın.)

Evde kefir yapımı için birinci adım: Kefir mayanızı cam kavanoza koyun.

Kefir yapımı için birinci adım: Kefir mayasını cam kavanoza koyun.

Yazıyı arkadaşlarınıza göndermek için bir düğme seçin

100 yorum “Kefir nasıl yapılır? Resimli kefir tarifi

  1. kusura bakmayın ama havaya atılan 28 tl oldu :( endanem kuru kefiri aldım, içinde yazılanların harfiyen hepsine uydum ama sonuç tam bir fiyasko süt oldu yoğurt gibi bişey ve üzerinde tanecik filanda kalmadı. yazıkkkk verilen paraya malesef………….

    • Özlem Hanım merhaba, kefirinizi yapamadığınız için üzüldük. Biz kendi evimizde de Endanem kefir mayasını kullanıyoruz (ülke dışına taşındım bir süre önce ve kefir mayasını taşındığım ülkeye sokmanın tek yolu kurutulmuş kefir mayası kullanmaktı). Biz gayet memnunuz ayrıca site üzerinden yaptığımız 300’ün üzerinde satış var bu satışlardan da herhangi bir olumsuz geri bildirim almadık. Siz bir şeyleri yanlış yapmış olabilirsiniz. Tanecikler üzerinde değil mayalanmış kefirin içinde olacak. Keşke 24 saat yerine ilk yapımda 48 saat bekleseydiniz.

  2. Merhabalar,
    Bugun aktardan Endanem kuru kefir mayası aldım. Sormak istediğim konu; bu mayayı ılık sütle mayalayın diyorsunuzya oda sıcaklığında beklemiş bir sütmü olacak yoksa yoğurt mayalar gibi sütü kaynatıp parmağımızı yakmayacak ısıya geldikten sonramı mayalayacağız kefirimizi ?
    Teşekkürler….

    • Sütün dda sıcaklığında olması yeterli. İlk yapımda 24 saat yerine 48 saat mayalama yaparsanız daha verimli bir sonuç alabilirsiniz.

  3. ben bir yıldır kefir mayalıyorum ancak şimdilerde kefir mayam tamamen bitti acaba maya olarak daha önce yaptığım kefiri kullanabilirmiyim

    • Zübeyde Hanım, kefirden kefir mayalayamazsınız. Kefir mayasına ihtiyacınız olacaktır. Kefir mayanızı yenilemenizi öneririz.

  4. Mayalarken , 24 ve 48 saatler sonra pH sını ölçmüşler mi hiç kefirin.. Ne olmalı pH spektrumu?
    Başka ne gibi kontroller yapılır kefir üretiminde?
    Torku kutu süt ile başarılı sonuçlar ama , Tek süt mis süt gibi diğerlerinde beğenmedim. Açık köy sütlerinde de fazla yağlı olunca vahim sonuçlar alınıyor. Bazı sütlere de sanırım karbonat katıyorlar.
    Soru: Güvendiğim (inekten kendi önümde sağılan) süte hiç kaynatmadan mayalamada güzel sonuçlar alıyorum ama bunun riskleri olabilir mi?
    Bu aralar hava çok sıcak olduğu için kefire ara verdim. 25 derecenin ,hele hele 30- 35 üstünde tad bozulmaya başlıyor.

    • Kefir yapımı için bizim önerdiğimiz süt marketlerde cam şişeler içerisinde bulabileceğiniz günlük olarak satılan sütler.

  5. Merhabalar…uzun bir süredir kefiri evde hazirliyorum. Ben her sefer kefir mayasini ayirmadan ayni kavanoza sut ekleyip mayalanmasini bekliyorum.giderek yogurt kivamini aldi ve artik maya tanecikleri yok .kavanoza bulasmis kefir kalintisina yine sut ekleyince yoğurt kivaminda oluyor, kasikla yenilebiliyor.tabi yoğurt tadinda degil.Bu hazirladigim da kefir olmus oluyor mu merak ettim . Bu arada yillar once egede tanidigim yasli bir teyze de yogurt kivaminda kefir hazirliyordu..

    • Merhaba Hayriye Hanım,
      Kefir yapmak için kefiri mayaladığınız kavanozunuzu iki, üç yapımda bir yıkamanızı ve uzun süredir kullandığınız kefir mayanızı yenilemenizi öneririz.

  6. Merhaba, 24 saat mayalanan kefir kilo verdirirken 48 saat mayalanan kefir kilo aldırıyor seklinde okudum . Dogru mudur? İzmir’de Ege Universitesi Ziraat Fak. artık kefir satmıyor, sizden maya satın alabilir miyim?

  7. Zührenaz,25mart.kefiri daha önce de duymuştum ama bir türlü mayayı tedarik edemiyom biri bana gönderirse çook duacı olurum

  8. Merhabalar. Bir arkadaşım bana kefir mayası verdi. Hemen eve gidip mayalamaya imkanım olamayacağı için akşamdan dondurmuş.bana geldiğinde hala çözünmemişti. Bir kaç saat ssonra eve gider gitmez Buzu çözülmüş mayayı ılık mayayı oda sıcaklığında süte atıp mayaladım. 10 saat ağzı tülbentle kapalı bir şekilde durdu,süzdüm.fakat kıvamı yeterince koyu değildi.Acaba Buzu çözüldükten sonra yeterince aktifleşmemiş oolabilir mi. Bu 3.mayalamam hala istediğim kıvamda değil. Ne yapmalıyım? Bir de mayayı süzüp aldıktan sonra küçük bir cam şişeye koyup üzerine kaynamış soğumuş su koyup saklıyorum. Çıkarıp mayalarken önce mayanın fazla suyunu döküp sadece mayayı süte katıyorum.İçinde beklediği suyu ssüzmek yanlış olur mu?
    Son olarak benim mayam küçük boncuklar şeklinde.sizin resimlerdeki gibi bir arada değiller. Süzekte ayrı ayrı duruyorlar. Normal mi? Bütün faydalı bilgileriniz için teşekkürler.

    • Gülcan Hanım,

      Kefir mayasını özellikle aktive etmek için 10 saatten fazla mayalamanız gerekir. Kefirinizin koyu kıvamlı ve ekşi olmasını istiyorsanız 48 saat, ayran kıvamı için ise 22-24 saat mayalamanız gerekir.

      Kefirinizin tadında bir anormallik yoksa kefir mayanızın şeklinin çok önemi yok.

      Bol kefirli günler dileriz.

  9. Merhabalar bir şey sormak istiyorum. Kefiri mayalarken dışarıda kaç saat bekletiyorsunuz? Bir de mayanın sağlam ya da bozuk olduğunu nasıl anlarım benim ikinci kez oldu kefir tutmadı yani boza kıvamında olmadı acaba maya mı bozuldu?

    • Merhaba, kefiri 48 saat mayalamanızı öneriyoruz. Eğer tadı çok sert geliyorsa 24 saat mayalayabilir ve fermentasyon süresini yavaş yavaş arttırabilirsiniz.

      Mayanızın bozulduğunu sanmıyorum. Bazen kefir tohumlarının aktive olması zaman alabilir.

  10. Kefirin kıvamı nasıl olamalı? Bu işte daha acemiyim ve inanın kıvamının nasıl olması gerektiğini bilmiyorum. Mayaladığım ilk kefir ayrandan biraz koyu, süzme yogurtdan ise biraz daha cıvık oldu, Şimdi yaptıklarım ise yine ayran gibi oluyor. Yardım edebilir misiniz?

    • Merhaba, kefirin kıvamı kaç saat mayalandığından kullandığınız süte kadar ve kefir mayasının miktarı gibi farklı nedenlerle değişebilir. Kıvamını mayalama sırasında deneyim kazanarak ayarlayabilirsiniz. Eğer hala istediğiniz kıvamı tutturamadıysanız mayalama saatlerini artırın.

    • Merhaba, eğer iyi bir şekilde sakladıysanız büyük ihtimal ile bozulmamıştır. Bozulup bozulmadığını anlamak için kefirinizi tekrar mayalayarak anlayabilirsiniz.

  11. keçi sütünden yapılanı çok güzel oluyor. günlük sütlerden kaliteli kefir üretebilirsiniz. özellikle çocuklarınıza içirmenizi tavsiye edrim bazı kanser türlerine karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği de tespit edilmiştir.

    metal kaşık metal süzgeç kullanmayın mayalama kabınız cam veya gıdaya uygun plastik.olsun.

    haram değil merak etmeyin sadece süt mamülü istediğiniz kadar içebilirsiniz.

  12. ben bu kefir işini yapamadım bir türlü. küçük bir kavanozda 10 liraya tohumları aldım. ama benimkiler etine dolgun değiller. ilkini çiftlikten gelen bir sütle mayaladım. sütü biraz ısıtarak yaptım. o olmuştu galiba. ama sonrakiler ne hazır sütle ne de çiftlik sütüyle yaptığım olmadı çok ekşi ve kesik kesik oldu. bayağı bir süt boşa gitti. artık pes ettim. acaba maya işlevini yapmıyorsa bunu nasıl anlarız? sütü ısıtmak gerekiyor mu? benimkilerin ağzını sıkıca kapatmıştım hava almamıştı ondan olmamış olabilir mi?

    • Merhaba,

      Kefir mayalanırken ağzının açık olmasında yarar vardır. Kavanoz kapağı yerine bir tülbent ile kavanozun ağzını kapatırsanız kefiriniz hava aldığı için daha iyi fermente olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir