Kefir mayası nereden alınır?

kefir-mayalariKefir taneleri, kefir mayası olarak da bilinen evde kefir  yapmak için gerekli olan ana maddesidir.  Yani evde kefir yapmak için ihtiyacınız olan ilk şey tıpkı yoğurt mayasına ihtiyaç duyduğunuz gibi kefir mayası olacaktır. Kefir taneleri (ayrıca kefir tohumu ya da kefir tanesi de denir) çok karışık mikrobiyolojik bir yapıya sahiptir.

Kefir tanelerinin büyüklükleri 0,5-3 cm arasında değişir. Kefir mayası fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar taneleri veya patlamış mısır görünümündedir.

Kefir ve kefirin faydalarını duyan ve bir şekilde evinde kefir yapmak isteyenlerin ilk sorduğu soru kefir mayasının nereden satın alınacağı ile ilgilidir.

Kefir mayasını satın aldığınız yerin hijyen kurallarına uyduğundan emin olun!

Kefir mayası nereden satın alınır?

Kefir mayasını bazı üniversitelerin ziraat fakültelerinden temin edebileceğiniz gibi Kefirci market üzerinden de satın alabilirsiniz. Kefir mayasını satın alabileceğiniz illerin listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Bunun yanı sıra hemen hemen her mahallede bulunan aktarlardan alabileceğiniz gibi marketlerde bulabileceğiniz kuru Endanem kefir mayasını da kullanabilirsiniz. Prof. Dr. Zeynep Seydim ve ekibi tarafından üretilen Endanem kefir mayasının muadillerini Kanada, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde de bulmak mümkün. Kendileri Danem Süt ve Süt Ürünleri şirketi altında kefir mayası üretiyorlar. Bu kuru kefir mayasına Kefir Market altından ulaşarak satın alabilirsiniz.

Çok defa yapım için kefir mayası

Son bir not kefir ile ilgili araştırma yaparken kefir tohumu, kefir tanesi ya da danesi gibi ifadeler görebilirsiniz. Bunların hepsi kefir yapmak için kullanılan kefir mayası anlamında kullanılır.
Yazıyı arkadaşlarınıza göndermek için bir düğme seçin

28 yorum “Kefir mayası nereden alınır?

  1. Merhaba ben sıvı kafkas kefir mayası aldım internetten araştırdım nasıl kullanırım bulamadım yardımcı olurmusunuz nasıl kefir mayalanır

  2. Bu kefir mayası dediğiniz tobraktanmı oluyor yoksa bitki tohumumu doğal diyorsunuz ama labaratuardan bahsediyorsunuz galiba bence kimyasal gibi gözüküyor diyorsunuz kefir kefir mayası ama ne açıklık getirin saygılarimla

    • Merhaba, kefir mayasını afiyetle yiyin vücudunuzda üremez, ayrıca kedi köpek gibi evcil hayvanlarınıza da kefirin yanı sıra fazla kefir mayasını da verebilirsiniz.

  3. bende iki yıldır kefir üretiyorum ve kefirlerim karnabahar gibi çoğalıyordu ,çoğaldıkça arkadaşlarıma dağıtıyordum fakat yaklaşık 6 aydır kefirlerim çoğalmıyor aksine küçüldüler fakat tadında bir değişiklik yok bu neden kaynaklanıyor, acaba bozuldu mu? oysa ne güzel karnabahar gibi büyüyor ve çoğalıyordu şimdi çok minikler sanki küstüler bana

    • Seval Hanım, eğer mayaladığınız kefirin tadında bir değişiklik yoksa bozulmamıştır. Kefir mayanızı yenilemenizi öneririz.

  4. Merhaba, ben yaklaşık 6 aydır kefir yapıyorum ancak kefir tohumlarım henüz bir cm olsun büyümediler sağolsunlar :) Ancak kefirimin tadı normal. Sizce tohumlar neden büyümüyor?

    • Yasin Bey, kefir mayalamak için kullandığınız sütün kalitesi kefir tohumlarınızın büyümesini etkiliyor olabilir. Birincisi süt markanızı değiştirebilirsiniz. İkincisi sütünüzü eğer kullanmıyorsanız günlük sütlerden kullanabilirsiniz, üçüncü bir seçenek de kefirinizi bildiğiniz bir sütçüden temin etmeniz olacaktır. Bol kefirli ve keyifli günler dileriz.

  5. Evimde günlük kefir yapıp tüketiyorum. Tohumlar hızla çoğalıyorlar. İhtiyacım olandan çok daha fazlası oluyor ben de istemesem de çöpe atıyorum. Bu fazlalığı nasıl saklarım ya da nasıl değerlendirebilirim?

    • Sayın Gelecek S. Fazla kefir tohumlarınızı çöpe atmayın. Bunun yerine bu tohumları salatalarınızda kullanın. Bir diğer seçenek çevrenizeki yakın eş ve dostunuza kefirin faydalarından bahsederek onları kefir yapmaya teşvik edin ve bu tohumları onlara verin. Bol kefirli ve keyifli günler dileriz.

  6. Merhaba yaklaşık 1 yıldır kullandığım kefir kültürü son bir kaç mayalama sırasında sümüksü bir salgı salgılamaya başladı. Bunun sebebi ne olabilir

    Not:1-Ben kefir kültürünü küçük cam bir kavanozda ve su içinde saklıyorum
    2-Bu arada şunu da belirteyim kefir kültürü son yaptığımız mayalamadan önce yaklaşık 3 ay buzdolabında ve suda bekledi.

    Teşekkürler

    • Mehmet Bey,

      kefir taneleri sümüksü bir yapıda olabilirler. Eğer tadında bir değişiklik (bozulma gibi) yoksa aynı kefir mayası ile kefir yapmaya devam edebilirsiniz. Kefir tanelerini kullanmadığınız zamanlarda süt ve kefir karışımı da kullanabilirsiniz su yerine.

  7. merhaba, ben geçenlerde yanlışlıkla kefir tanesi yuttum. sizce bunun bir zararı var mıdır? şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba, kefir tanesi yemek aksine iyi bir şey. Merak etmeyin bir şey olmaz. Eğer yiyebiliyorsanız yemeye devam edin. Bir çok kişi sümüksü yapısından dolayı kefir tanelerini yiyemiyor.

  8. Kefir tohumunu derin dondurucuda saklamak sağlıklı bir yöntem değil. Maya 3-4 kere mayalanmadan sonra ancak kendine geliyor ayrıca içindeki bir çok bakteri çeşidi yok oluyor ve bakteri bakımından çok fakir bir kefir üretmiş oluyorsunuz.

    • AHMET İDRİS ULUTAŞ’ın gönderisine bir müdahale etmiyoruz. Ancak kefir mayasını üniversitelerin ziraat fakültelerinden temin etmenizi ya da kefir markette sattığımız doğal kefir mayasını öneriyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir