Kara dut kefiri

A.B.D’nin en ünlü doktorlarından Türk asıllı Mehmet Öz, yeni favori meyvesinin içerisinde lif, protein ve aktioksidan bulunduran kara dut olduğunu söylüyor. Öz, televizyon programında kara dutun diyabet, kolesterol ve kalp hastalıklarına karşı iyi geldiğini ve bunun yanı sıra kilo vermek isteyenler için de faydalı bir meyve olduğunu belirtiyor. Öz’e göre yüksek ölçüde lif, protein ve aktioksidan bulunduran karadutun faydaları şöyle:

  • İçerdiği aktioksidanlar kalbi koruyor.
  • Diğer meyvelerin yarısı kadar şeker içermesinin yanı sıra şekerin sindiriminin önüne geçiyor. Bu sayede diyabeti önlediği düşünülüyor.
  • Sadece bir kabın üçte birini dolduracak kadar karadut, dört gram protein içeriyor.
  • Karadut vücudun günlük lif ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor.
  • Mevsimi olmadığında kara dut çayı içmek ya da kurutulmuş kara dut yemek de aynı etkiyi yaratıyor.

Kara dutun faydalarını Mehmet Öz’den aldıktan sonra gelelim kara dut ile yaptığımız kefire. Nisan ayı kara dut mevsimi dolayısıyla bu faydalı meyvenin izini İstanbul’da Beşiktaş pazarında bulduk ve kilosunu 10 TL’ye aldık. Yapacağımız kefirin içine elbette bir kilo kara dut koymacağız. Ancak fazla kara dutu dolapta dondurarak bir süre saklayabilirsiniz ve istediğinizde dolaptan çıkararak bir mikserde çok az öğüterek dondurma gibi tüketebilirsiniz. En azından bizim plan geri kalan kara dutlar için böyle.

Pazardan alıp yıkamanız yeterli. Kara dutu oda sıcaklığında bir günden fazla bekletmeyin yoksa küfleniyor.

Pazardan alıp yıkamanız yeterli. Kara dutu oda sıcaklığında bir günden fazla bekletmeyin yoksa küfleniyor.

Gelelim kara dut kullanarak yapacağımız kefire. Karadut miktarını isteğinize göre bir blendır içerisine koyun ve öğütün. Kara dutun saplarını ayıklamanıza gerek yok zaten blendır onları yok edecek. Karadut için eğer ölçüye ihtiyaç duyuyorsanız kefiri koyacağınız bardağı önce kara dut ile doldurun. Yani ne kadar kefir o kadar karadut. Önce blendır içerisinde kara dutu öğütün. Sonrasında ise istediğiniz kadar kefiri koyarak birlikte bir defa daha çalıştırın.

Kara dutla yaptığımız kefirin son hali. Rengi gözü de besleyen türden!

Kara dutla yaptığımız kefirin son hali. Rengi gözü de besleyen türden!

İsterseniz içerisine şeker, akçaağaç şurubu (maple şurubu), ya da vanilya esansı koyarak kefirinizi daha tatlı bir hale getirebilirsiniz. Unutmadan ekleyelim kefirin içine ne koyarsanız koyun kefiri soğuk içmeniz lezzetini almanız için önemli.

Kefirin üzerinde blendırdan kaynaklanan köpük oluşuyor. Eğer biraz beklerseniz köpüklerin kaybolduğunu göreceksiniz.

Kefirin üzerinde blendırdan kaynaklanan köpük oluşuyor. Eğer biraz beklerseniz köpüklerin kaybolduğunu göreceksiniz.

Kara dut ile yaptığımız bu kefir tarifi kefiri tek başına çok ekşi bulup içemeyenler için bir çare olabileceği gibi kefiri sürekli sade içmekten sıkılmış kefir severlere de hitap ediyor. Kefiri sade içemeyenler daha önce yayınladığımız muzlu kefir tarifini de deneyebilirler.

Yazıyı arkadaşlarınıza göndermek için bir düğme seçin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir